Σχολιασμός Θεμάτων Πανελληνίων/Ιούνης 2021

Σχολιασμός Θεμάτων Φυσικής / 22 Ιουνίου 2021

Τα σημερινά θέματα Φυσικής χαρακτηρίζονται ως θέματα με διαβάθμιση, χωρίς επιστημονικά λάθη και καλύπτουν το σύνολο της ύλης. Απευθύνονται σε ψύχραιμους και σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Το Θέμα Α εξετάζει επαρκώς την θεωρία, τα ερωτήματα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και χωρίς παγίδες.

Το Θέμα Β είναι βατό εξετάζει το κεφάλαιο της μηχανικής στερεού σώματος, τα ρευστά και τις κρούσεις. Το Β.1 είναι κλασσικό θέμα ισορροπίας στερεού σώματος, το Β.2 και το Β.3 απαιτούσαν προσοχή στις αλγεβρικές πράξεις και στις διατυπώσεις των εκφωνήσεων. Δεν χαρακτηρίζονται ως απαιτητικά θέματα.

Το θέμα Γ προσπαθεί να συνδυάσει τα εναλλασσόμενα ρεύματα με την κίνηση ράβδου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο. Κρίνεται ως θέμα αρκετά περίπλοκο στις διατυπώσεις του και στο σχήμα του και θα μπερδέψει τους υποψηφίους. Τα ζητήματα Γ.1 και Γ.2 είναι απλή εφαρμογή τύπων που δεν συνδέονται με τα Γ.3 και Γ.4. Η όλη όμως διάταξη είναι επικίνδυνη  για παρανοήσεις. Δύσκολα θα επιλυθεί από την μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών.

Το θέμα Δ κινείται στο επίπεδο των θεμάτων Δ των τελευταίων ετών. Το πρώτο μέρος του Δ.1 είναι ισορροπία στερεού σώματος και το δεύτερο μέρος μια ελαστική κρούση σε συνδυασμό με την απλή αρμονική ταλάντωση. Κρίνεται ως ένα βατό θέμα.

Ευχόμαστε το καλύτερο σε όλους τους υποψηφίους

Σύλλογος Φυσικών Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *