Δελτιο Τύπου / Διαδικτυακή Συνάντηση

Την προηγούμενη Παρασκευή (3/9/2021) ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης διοργάνωσε ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η Φυσική και οι Φυσικοί στην μέση εκπαίδευση»,  προσκαλώντας όλους τους συναδέλφους Φυσικούς σε μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα που απασχολούν την ειδικότητά μας.

 Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πολλοί συνάδελφοί μας, ακόμα και εκτός Κρήτης, ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση η οποία κράτησε τουλάχιστον 2 ώρες.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι αναφέρθηκαν στο πρόσφατο θέμα των διορισμών και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο δημόσιο σχολείο με την έλλειψη Φυσικών.  Έγινε γενικότερη κουβέντα για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού τους, για τις ώρες διδασκαλίας της Φυσικής που δεν επαρκούν καθώς και το ζήτημα της πειραματικής προσέγγισης του μαθήματος.  Το γενικότερο συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι ενώ η Φυσική αποτελεί τον πυρήνα των φυσικών επιστημών και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της τεχνολογίας και κατανόησης του σύμπαντος, στη σχολική πραγματικότητα δυσκολεύεται να βρει τη θέση που της αξίζει.

Από την συζήτηση μας εξάγεται επίσης ένα χρήσιμο συμπέρασμα, ότι οι Φυσικοί τόσο στην μέση, όσο και στην ανώτατη εκπαίδευση οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να προτείνουμε δράσεις, ώστε να αποκτήσει το μάθημα της Φυσικής  χρήσιμο περιεχόμενο για τους μαθητές μας και να γίνει ένα μάθημα που θα αναδεικνύει τις πραγματικές εκφάνσεις της επιστήμης μας.

Από τη μεριά μας δεσμευόμαστε να διοργανώσουμε κι άλλες παρόμοιες δράσεις στο μέλλον, ενώ θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε αυτό το είδος τηλεδιάσκεψης και στις Γενικές συνελεύσεις μας, για να διευκολύνουμε τα μέλη μας απ’ όλη την Κρήτη. Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης καλεί τους συναδέλφους Φυσικούς όλων των νομών της Κρήτης να συνδράμουν στην προσπάθεια μας, να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους.

**Για όσους δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην συνάντηση μας υπάρχει βιντεοσκοπημένη στο κανάλι μας στο youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *