Σχολιασμός Θεμάτων – Πανελλήνιες 2022

Ηράκλειο, 10-06-2022

Δελτίο Τύπου

Πανελλαδικές εξετάσεις 2022

Σχολιασμός Θεμάτων Φυσικής Ημερησίων ΓΕΛ

Τα σημερινά θέματα Φυσικής χαρακτηρίζονται ως θέματα επιστημονικά άρτια και διαβαθμισμένα. Λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις μαθησιακές δυσκολίες των τελευταίων 2 ετών εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν κατανοήσει βασικές έννοιες του μαθήματος. Στα θέματα εξετάζεται το σύνολο της ύλης.

Θέμα Α: Θέμα που εξετάζει αμιγώς θεωρία.

Θέμα Β: Το Β1 είναι ένα έξυπνο θέμα ταλαντώσεων που λύνεται αρκετά γρήγορα για ένα εξοικειωμένο μαθητή. Το Β2 είναι ένα θέμα Ρευστών που επίσης μπορεί να λυθεί γρήγορα χωρίς να έχει παρανοήσεις στην εκφώνηση του. Το Β3 εξετάζει τις κρούσεις με ένα κλασσικό ερώτημα ποσοστού και όμορφη παρουσίαση δεδομένων.

Θέμα Γ: Το θέμα εξετάζει το κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού, χωρίς να έχει ακραίες διατυπώσεις. Για ακόμα μια φορά βέβαια γίνεται σαφές ότι η ύλη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων  της Φυσικής Γενικής Παιδείας της Β Λυκείου (που δεν εξετάζεται ενδοσχολικά τα τελευταία χρόνια) είναι αναγκαία για τέτοιου είδους θέματα.

Θέμα Δ: Το θέμα εξετάζει την Μηχανική Στερεού Σώματος, είναι διατυπωμένο με σαφήνεια,  χωρίς να έχει παγίδες.  Η εκφώνηση θα μπορούσε να είναι γραμμένη καλύτερα, ώστε να μην χάνεται η πληροφορία από τον μαθητή κατά την ανάγνωση της. Αρκετοί μαθητές θα χάσουν μονάδες γιατί δεν θα διαβάσουν σωστά τα δεδομένα της εκφώνησης. Στο Δ3 θα έπρεπε να γίνεται αναφορά στον άξονα περιστροφής της ράβδου, καθώς η στροφορμή υπολογίζεται σε σχέση με αυτόν.

Συγχαρητήρια στην επιτροπή για την επιλογή των θεμάτων, ειδικά σε μια περίοδο που η Φυσική τείνει να γίνει ο «φόβος» των μαθητών. Σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα, ελπίζουμε να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.

Ευχόμαστε Καλά Αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές!

Για το Σύλλογο Φυσικών Κρήτης

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Δρ Μιχάλης Καραδημητρίου                                 Παναγιώτης Τουμπανιάρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *